Herstelcirkels

In een Herstelcirkel komen alle betrokkenen bij een conflict (of delict) samen in een kring om onder begeleiding van twee facilitators te praten over wat er is gebeurd en wat dat voor elke betrokkene betekent. Iedereen die direct of indirect te maken heeft met het voorval kan meepraten. Zoals familieleden, vrienden en collega’s, maar ook buren, politiemensen, maatschappelijk werkers en getuigen. Het proces kent een aantal vaste stappen en maakt gebruik van een speciale dialoogvorm. Deze dialoogvorm zorgt ervoor dat iedereen zich volledig kan uiten en ook door de ander(en) gehoord kan worden. Daardoor ontstaat ruimte om samen te bedenken wat er nodig is om de verbinding te herstellen en samen, naast elkaar, te kunnen bestaan en deel uit te maken van de gemeenschap.

Herstelcirkels is gebaseerd op Restorative Circles van Dominic Barter. Zie www.herstelcirkels.nl en restorativecircles.org. Dominic Barter ontwikkelde zijn Restorative Circles (RC) in de sloppenwijken van Rio de Janeiro. Inmiddels wordt Restorative Circles over de hele wereld toegepast in allerlei situaties.

Opleiding

Jannie volgde trainingen bij Dominic Barter in Amsterdam en München en bij Duke Duchscherer in Polen. Zij begeleidt Herstelcirkels en geeft trainingen om Herstelcirkels te leren begeleiden. Jannie begeleidde jaren een oefengroep in Den Bosch. Jannie is mede-oprichter en bestuurslid van Stichting Herstelcirkels Nederland.

Oefengroep Den Bosch

In deze oefengroep ontwikkelen we onze begeleiders-vaardigheden zodat we herstelcirkels kunnen begeleiden binnen de gemeenschappen waarvan we deel uitmaken. De oefengroep komt 1 x per 6 weken bij elkaar in Den Bosch. Belangstellenden zijn welkom. Stuur een mailtje naar: jk@kieftmediation.nl.